Rufous Kolibri - VÄ«rietis

Rufous kolibri tiek plaši atzīts par agresīvāko Ziemeļamerikas kolibri. Neskatoties arī uz vienu no mazākajiem kolibri, un šis mazais vara krāsā esošais putns daudzkārt bruņos putnus. Tomēr pat ar teritoriālu attieksmi šis kolibri ir apsveicams un skaists papildinājums daudziem pagalmiem.

Parastie vārdi: Rufous Kolibri

Zinātniskais nosaukums: Selasphorus rufus

Zinātniskā grupa: Trochilidae

Izskats:

  • Bill: GarÅ¡ un melns, taisns, ar adatu
  • Izmērs: 3,75 collas garÅ¡ un 4-4,5 collu spārnu spārns, krÅ«ti veidots, astes nedaudz garāks par spārnu galiem, kad sēdoÅ¡s
  • Krāsas: Rust-oranžs, bufete, sarkans, balts, zaļš, melns, mirdzoÅ¡s
  • Marķējumi: Dimorphic sugas. VÄ«rieÅ¡iem ir sarÅ«sējusi vainaga, muguras un sānu malas, kā arÄ« varavÄ«ksnes vai sarkanā dzeltenuma starojums, lai gan kakls var izskatÄ«ties tumÅ¡s vai melns ēnā vai sliktā apgaismojumā. Pleci var bÅ«t nedaudz zaļas, un dažiem tēviņiem ir zaļa mazgāšana mugurā, lai gan oranžā mugura ir biežāka (tikai 5-10% no rufveida kolibri vÄ«rieÅ¡iem parāda zaļu muguru). KrÅ«tis ir balta, un vēderā bieži ir balta svÄ«tra, kas liek putnam izliekties. Sievietēm ir zaļa galva un muguras daļa ar baltu, nedaudz plankumaina kaklu, kas var uzrādÄ«t sarkanu vai oranžu centrālo Å¡Ä·ipsnu. SievieÅ¡u pusēm un krÅ«tÄ«m ir rupjums. Abi abu dzimumu spārni un acis ir tumÅ¡i un putni ir vērsti, iegriezuÅ¡i astes. VÄ«rieÅ¡iem aste ir oranža ar melniem padomiem, un mātÄ«tēm ir rÅ«sas pie astiņas pamatnes, zaļa centrā un melni padomi, ar baltiem galiem uz trim ārējām asti spalvām katrā pusē.
    Nepilngadīgie izskatās līdzīgi kā pieaugušām sievietēm, bet tiem ir mazāk bagātas krāsas un mazāka svītra uz kakla. Nepilngadīgie tēviņi zilā krāsā izaug uz kakla un vairāk rūsas zemē.
    Sugas ir monotīps.

Pārtika: Nektārs, sula, kukaiņi, zirnekļi (Skatīt: Nekvoru)

Biotopi un migrācija:

Rufous hummingbirds ir ziemeļamerikā visvairāk ziemeļu kolibri. Viņu audzēšanas diapazons aptver Pacific Northwest, Kanādas rietumu daļu un Aļaskas dienvidos. Putni dod priekšroku lapu koku vai sajauktiem skuju mežiem, nobriedušiem parkiem vai pagalmiem, bieži vien ar plašiem ziediem vai meža malām, kas robežojas ar ziedošām pļavām.

Pavasarī tie visbiežāk sastopami piekrastes apgabalos, savukārt vasarā un rudens migrācijas laikā tie ir biežāk sastopami kalnu apgabalos, katru gadu papildinot visu ziemeļu diapazonu. Ziemā putni migrē uz Meksikas dienvidiem. Migrācijas perioda laikā Amerikas Savienotajās Austrumos un Dienvidu pusēs ir novērots liels daudzums rupjas kolibriņu un var pārnakšņot tur, jo īpaši vieglajos gados, vai arī, ja ir daudz papildu barošanas avotu. Putniem, kas pabeidz migrāciju no Aļaskas dienvidiem uz Meksikas dienvidiem, visgarākais migrācijas ceļš ir no jebkura kolibri sugām - vienvirziena ceļojums līdz 3900 jūdzēm.

Vocalizācijas:

Rufous kolibri ir dažādi augsta, ātra buzzing, satricinošs un šķembu vocalizations, kas bieži vien ir daļa no to draudu parādās. Viņu spārni lidojuma laikā rada arī lielu buzz, jo īpaši niršanu.

Uzvedība:

Rufous kolibri ir vientuļās sugas un ir ļoti aizsargājoši un agresīvi pie padeves, it īpaši migrācijas laikā. Šie vilinošie putni vēlēsies un izmēģinās citus kolibri, lielos kukaiņus un dziesmu putnus, un tie pat izstāsies draudu parādos citās radībās, ieskaitot vāveres, mājdzīvniekus un cilvēkus.

Draudu rādījumi ietver niršanu, ādas iedegšanu un citas vizuālas demonstrācijas. Lai skatītos iebrucējiem, rufous hummingbirds uzņemsies uz augsta, atvērta filiāle, kad baro. Kaut arī kukaiņu barošana tiek veikta, tie var izķert patvērumu no zirnekļa tīkliem vai nokļūt kukaiņos gaisā.

Reprodukcija:

Rufous hummingbirds ir poligāmi un būs mate ar vairākiem partneriem, ar vīriešiem vilinoši sievietes ar ovālu vai J-veida niršanas un skaitlis-8 censties parādīt. Sievietes veido kausu formas augu ligzdas un zirnekļa zīdu, kas dekorēts ar sūnu, ķērpju un mizu, kas parasti atrodas augsta kā 30 pēdas kokā. Viņa reizi divdesmit divpadsmit dienu laikā inkubē olas inkubējamas 1-2 šķiltiņu baltās olas 1-2. Pēc izšķilšanās sieviete rūpējas par altricial nestlings 19-21 dienu laikā, līdz viņi var atstāt ligzdu.

Vīriešiem nav nozīmes ligzdošanas, olu inkubācijas vai cāļu kopšanā.

Rufous kolibri ir reģistrēti kā hibridizācija ar Annas kolibri, kalibeņu kolibri un Alena kolibri.

Rufous hummingbirds piesaistīšana:

Rufous kolibri parasti ir atrodami piemājas stādīti ar sarkanu, cauruļveida ziedi un labu nektāru ražo ziedēšanu. Putni viegli barojas no kolibri barošanas avotiem, lai gan pakalnu putniņās vajadzētu apsvērt iespēju izmantot vairākas padeves, lai samazinātu putnu agresiju. Pieejamo peršu pieejamība var arī palīdzēt piesaistīt šos humerus, jo viņiem būs ērti atpūsties un vērot savu teritoriju. Insekticīdu lietošanas minimizēšana nodrošinās bagātīgu proteīnu kolibriņu barošanai.

Saglabāšana:

Rufous kolibri nav apdraudēti vai apdraudēti.Tie ir uzņēmīgi pret kolibri plēsējiem un dzīvotnes zaudēšanas, tomēr, jo īpaši to vairošanās Pacific Northwest, kur aptaujas norāda pastāvīgu iedzīvotāju samazināšanās, lai gan lēns tiem, kas vēl nav iemesls ārkārtīgi lielām bažām. Pesticīdu lietošanas samazināšana, kas var kaitēt pārtikas avotiem, un putnu dārzu plānošana, lai atbalstītu putnus visu gadu, ir efektīvas saglabāšanas metodes.

Līdzīgi putni:

  • Allen's Cummingbird (Selasfors sasin)
  • PlaÅ¡i pazemināts kolibris (Selasforus platycercus)
  • Calliope hummelbird (Stellulas kalinops)
Foto - Rufous Cummingbird - Vīrietis © ALAN SCHMIERER

Video Instrukcijas: Baby Rufous Hummingbird.

Atstāt Komentāru