Āfrikas Džakana

Definīcija:

(noun) Zinātniskā putnu ģimenes apzīmējums, kas aptver visas jacana sugas pasaulē.

Izruna:

vad-KAHN-uh-dee vai vad-KAHN-ih-diena

Par Jacanu

Jacanas ir putnu sugas, kas raksturīgas tropiskām un subtropiskām dzīvotnēm, piemēram, sekls saldūdens mitrājs, purvs, mazi ezeri un appludināti lauki. Lai gan šī ir relatīvi neliela putnu ģimene ar tikai astoņām sugām, šie putni ir plaši izplatīti.

Dažādās jacanas var atrast atbilstošajās dzīvotnēs visā Karību jūras reģionā, Meksikā, Centrālamerikā, Dienvidamerikā, Āfrikā uz dienvidiem no Sahāras, Madagaskara, Indijā, Dienvidaustrumāzijā, Indonēzijā un Austrālijā.

Jacanas ir atšķirīgi un relatīvi neapšaubāmi, un, lai gan to apvainojums un krāsojums ir atšķirīgs, tiem visiem piemīt īpašības, kas tās identificē kā Jacanidae putni. Rakstus, kas atšķir jacanas ietver...

  • Līdzīgas izpausmes katram dzimumam, lai gan sievietes parasti ir lielākas nekā vīrieši. Dzimumu identificēšana var būt grūti, jo to izmēru pārklāšanās tomēr tomēr ir raksturīga ligzdošanas rīcībai, dzimumu lomas ir atšķirīgas, un vīriešus un sievietes var atšķirt.
  • Krāsains apvainojums ar trekniem marķējumiem un bieži vien ietverot frontālos vairogos vai sejseņus, kā arī krāsainus rēķinus. Dažiem no šiem putniem ir arī senie vijumi vai citas izcilas fiziskās īpašības, kas noder identifikācijai.
  • Plāna, asa rēķini, kas ideāli piemēroti kukaiņēdājošai diētai, kas arī ietver neregulārus moluskus vai abiniekus. Šie putni izvēlas un savāc plostu no ūdens virsmas, bet parasti to nemēra zem zemes.
  • Garas, plānas kājas un ļoti garas, plānas, plaši izplatītas pirkstu daļas un taloni, kas nodrošina izcilu līdzsvaru, kas ļauj šiem putniem iet pa liliju un citu ūdens veģetāciju delikātu virsmu. Tomēr kāju un pēdas krāsojums var būt maldinošs dubļu un augu atlieku dēļ.

  • Polyandrous pārošanās prakses un dzimumu maiņas lomas, ja sievietei ir vairāki partneri, bet vīrieši rūpējas par olām un cāļiem. Tas ļauj sievietēm katru sezonu izaudzēt vairākus audzēkņus, tādējādi palielinot izdzīvojušo pēcnācēju izredzes.

Neraugoties uz dažām virspusējām fiziskajām līdzībām ar kauliņiem, galīniem un sliedēm Rallidae ģimenē, jacānu ģenētiskais pētījums atklāja, ka tie nav cieši saistīti ar sliedēm. Tā vietā vistuvākie jacanas radinieki ir Scolopacidae un Charadriidae ģints smilšmakšķeres, snipes un plūmotāji.

Iepazinušies Jacanidae ģimenei pieder fazāna-tailed džakāns, ķemmīšgliemene, jakauna, vatēta jakana, ziemeļu jakana un bronzas spārnotais džakāns.

Redzēt Jacanas

Kaut arī šie unikālie putni ir atrodami daudzās pasaules daļās un neviena no sugām nav oficiāli atzīta par apdraudētu vai apdraudēta globālā mērogā, putniņām var būt grūti pievienot savus dzīves sarakstus. Tā kā šie putni ir īpaši pielāgoti, lai dzīvotu purvā un gājuši pa delikātu veģetāciju, tie ir ērti apgabalos, kas ir izaicinājuši putnus sasniegt. Atbilstošajā diapazonā un dzīvotnē var būt vieglāk atrast jacanas un iegūt lieliskus skatus, kad birding ar laivu vai birding ar kajaku, jo īpaši vietās, kur augu valsts ir biezs un putni, visticamāk, būs tuvāk atklātam ūdenim un būtu pasargāti no blakus esošajām takām.

Par laimi, jacanas ir tik atšķirīgas, ka tad, kad tās redz, pat attālumā vai ar mazāk perfektiem skatījumiem tos var viegli identificēt. Spilgta sīpolu krāsu un marķējumu, sejas vai galvas putnu kombinācija un putnu ārkārtīgi garas kājas un dramatiskas pirkstu daļas padara tās viegli pārliecinātas. Ņemot vērā tikai dažus no šiem marķējumiem un pazīmēm, var ātri novest pie putnu identifikācijas, un, kamēr birders var vēlēties labāku skatu, pat slikts skats uz jacana var būt iespaidīgs putnu vērošana un lielisks papildinājums dzīves sarakstam.

Zināms arī kā:

Jacana, Lily Trotters, Jēzus putni

Foto - Āfrikas Džakana © Chris Eason

Video Instrukcijas: Ave Jacanidae Jacana spinosa (Linnaeus, 1758) Cirujano, jacana centroamericana.

Atstāt Komentāru