zeltains spārnotais-varblers-vīrietis.jpg

Neotropisks migrants ar krasi samazinošu iedzīvotāju skaitu, zeltaino spārnu bumbulis ir viens no visvairāk pieprasītajiem mērķa putniem Ziemeļamerikas birders. Brilliantly colored, tos viegli identificē, ja tie ir labi, bet plašas hibridizācijas dēļ, līdzīgi putni var būt mulsinoši, lai atdalītu.

Parastie vārdi: Zeltaini spārnotais rikšotājs

Zinātniskais nosaukums: Vermivora chrysoptera

Zinātniskā ģimene: Parulidae

Izskats:

  • Bill: Relatīvi garš un plāns, strauji vērsts, melns uz tēviņiem un pelēcīgi uz sievietēm
  • Izmērs: 4,75-5 collas gara ar 8 collu spārnu, garu rēķinu, iegrieztu asti, konusveida veidot
  • Krāsas: Melna, balta, dzeltena, pelēka
  • Marķējumi: Dimorphic sugas. Vīriešiem ir spilgti dzeltena vainaga, melnā eļļa un melns aurikulārs plāksteris, kā arī melns zods un rīkles. Šie sejas marķējumi droši kontrastē ar baltu uzacu un baltu malāru svītru. Nape, mugura un rumpis ir pelēkas, un apakšstilbs ir bālgans ar pelēku mazgāšanu uz sāniem. Melnajiem spārniem ir plašs dzeltenais plāksteris. Acis ir melnas, un kājas un kājas ir tumšas. Sievietēm ir līdzīgi marķējumi, bet tie kopumā ir vieglāki, ar pelēkiem, nevis melnkiem ziediem, aurikulāriem un kakliem. Sievietes var redzēt vainagu un spārnus mazliet gaišāku, bet kopējā krāsu amplitūda var būt mainīga.
    Nepilngadīgie ir līdzīgi pieaugušajiem, bet mazāk izteikti marķējumi.
    Sugas ir monotīps.

Pārtika: Zirnekļi, zirnekļi, kāpuri, kukaiņi (Skat.: Kukaiņaini)

Biotopi un migrācija:

Šie dēlāji dod priekšroku lauztajām, plakanajām dzīvotnēm, piemēram, meža malām, dārziem, krūmāju augšanu, purviem, purviem, purviem un krūmu piekrastes zonām. Lai gan audzēšanai ir vēlami mazāk nobriedušie apgabali, pēc pļavu izņemšanas no ligzdas šie šķēršļi mēdz pārvietoties blakus reģionos ar atklātākiem, nobriedušākiem mežiem.

Vasaras vaislas sezonā šie putni ir atrodami piemērotajos biotopos no Manitobas dienvidaustrumiem līdz Minesotas štata un Viskonsinas austrumiem uz Otavas dienvidiem, Ņujorku un Vermontni, kā arī visā Mičiganā. Viņu audzēšanas klāsts arī iekļaujas Apalahijas kalnos, tālu uz dienvidiem kā Tenesijas austrumi, Ziemeļkarolīnas rietumu daļa un Ziemeļgruzīva, lai gan liela daļa Apalaha iedzīvotāju ir iznīcinātas. Ziemā šie putni migrē uz Centrālameriku no Belizas un Gvatemalas uz dienvidiem līdz Dienvidamerikas ziemeļdaļai Kolumbijas ziemeļdaļā un Venecuēlas austrumdaļā. Zeltains spārniņi arī pavada ziemas Kubā, Puertoriko un Kaimanu salās.

Vagrantu novērojumi reizēm tiek reģistrēti daudz tālāk rietumos nekā gaidīts, pat Klusā okeāna piekrastē, kā arī citās Karību jūras reģiona valstīs. Bruņinieki visbiežāk tiek rādīti rudens migrācijas laikā.

Vocalizācijas:

Pavasara zeltainie spārniņi ir pavirši dziedātāji agrā pavasarī, jo viņi apgalvo teritorijas un strādā, lai piesaistītu brāļus. Tipiska dziesma ir ātra dzīsla, kam seko trīs buzzy, izvilkta "tzip" piezīmes. Dziesma ilgst 3-4 sekundes, un to var bieži atkārtot kā vīriešiem, kas atklāti pasludina savu spēku.

Uzvedība:

Šie vīģes ir akrobātiskie lopbarības pūtēji, bieži peldoši apgriezti, jo tie savāc kukaiņus no lapām un zariem, parasti zemi vai vidējā līmenī kokos un krūmos. Lidojot starp kokiem, viņu lidojumam ir flutteru kvalitāte, un vīrieši var agresīvi medīt vai pat cīnīties ar sāncenšiem vaislas sezonas laikā.

Reprodukcija:

Tie ir monogāmie putni. Sieviete uzliek kausu formas ligzdu uz zemes, bieži vien pie koka pamatnes vai paslēpta augsta zāle, izmantojot lapiņas, mizu un zāles, un ietīt kafijas iekšpusi ar matiem vai kažokādām. Ovālas formas olšūnas svārstās no baltā vai krēmkrāsas līdz gaiši sārtā krāsā, un tās ir marķētas ar mazām brūnām vai cerainām plankumiem vai plankumiem. Katrā pākšaugā ir 4-7 olas, un katru gadu tiek audzēts tikai viens pātaga.

Sievietes inkubē olas 10 dienas, un pēc altricial jaunā lūka, abi vecāki baro cāļus vēl 9-10 dienas, līdz viņi ir gatavi atstāt ligzdu.

Zeltaini spārniņi ķērpji regulāri hibrīda ar zilā spārniņiem, veidojot atšķirīgus pēcnācējus, kurus sauc par Brewstera dēlīšiem. Šie pēcnācēji paši var satikt hibridizāciju ar citiem pilnpievēršajiem zeltaino spārnu daiviņiem, un šīs trešās paaudzes putni ir Lawrence's warblers. Šie hibrīdi nav atšķirīgas sugas, un katra no tām rāda stipras, bet neskaidras zeltainu spārnu īpatnības.

Šie ķemmīšgliemenes ir pakļauti brūnaļģu govju putnu paradīzijai.

Zeltaino spārnu plakanku piesaistīšana:

Šie ķērāji nav parastā pagalmā esošie putni un tie nevēlas apmeklēt pagalmus, taču izvairoties no pesticīdu lietošanas, kas varētu novērst pārtikas avotus, var palīdzēt piesaistīt šos putnus. Viņi var arī barot lapu lapu pakaišus, un viņi reaģē uz pikšām, jo ​​īpaši agrīnā vaislas sezonā, kad vīrieši ir agresīvāki. Šis putnu diapazons nedaudz paplašinās uz ziemeļiem, un piemājas putni, kuri veic pasākumus, lai izveidotu nepietiekamu dzīvotņu veidu, šie šķēršļi dod priekšroku, var būt veiksmīgi tos piesaistīt.

Saglabāšana:

Pēdējo 50 gadu laikā zeltaino spārnu dīgļnieku skaits ir samazinājies par vairāk nekā 75 procentiem, un šie putni ir klasificēti kā draudi, lai gan tie vēl nav oficiāli apdraudēti.Dzīvotņu zudums un ģenētiska atšķaidīšana no šķembu audzēšanas un hibridizācijas apdraud šo pērtiķu, bet lauku pļavas var palīdzēt, ne tikai aizsargājot dzīvotni mājās, bet arī atbalstot ēnainā kafijas un kakao stādījumus Centrālamerikā, kur šie putni pavado ziemas.

Līdzīgi putni:

  • Zilie spārnotais rikšotājs (Vermifora pinuss)
  • Grey Wagtail (Motacilla cinerea)
  • Parasta dzeltenbrūna (Geothlypis trichas)
  • Bananaquit (Coereba flaveola)
Foto - zeltaino spārnu ķeizariņš - vīrietis © Dan Pancamo
Foto - zeltainā spārnotais ķērpji - sieviete © Dan Pancamo

Video Instrukcijas: Cepeškrāsnī cepti vistu spārniņi [Receptes Ļoti Garšīgi].

Atstāt Komentāru