Blue Jay

Zilais Džeijs ar savu drosmīgo krāsu un pat drosmīgāki personību ir viens no visbiežāk sastopamajiem pazīstamajiem pagalmu putniem Amerikas austrumos. Tās izlūkdati un vēlme apmeklēt lopbarotājus padara to par laipna viesiem daudziem putnu gājējiem, un jūsu pagalmā ir viegli atrast zilās kārtas.

Parastie vārdi: Blue Jay, Jay
Zinātniskais nosaukums: Cyanocitta cristata
Zinātniskā grupa: Corvidae

Izskats:

  • Bill: GarÅ¡, biezs un melns, izturÄ«gs
  • Izmērs: 11 collas garÅ¡ ar 16 collu spārnu siju, garu asti un izteiktu kÅ«ju
  • Krāsas: Zils, violets, balts, melns, pelēks
  • Marķējumi: VÄ«rieÅ¡u un sievieÅ¡u zilā jaÅ¡i izskatās vienādi. Å iem putniem ir balta seja, kakls un zēns, kas aprobežojas ar ievērojamu melnu kaklarotu, kas stiepjas no nastu lÄ«dz krÅ«tÄ«m. Plāna aizmugurējā acs svÄ«tra atzÄ«mē seju. Galva, krauklis un mugurā ir zilgani violets, bet spārni un asti ir gaiÅ¡i zilā krāsā ar baltiem plankumiem un atseviÅ¡Ä·iem melniem bāriem. KrÅ«Å¡kurvja, vēdera un zemÅ«dens pārklāji ir balti vai pelēcÄ«gi balti, un kājas un pēdas ir melnas. Acis ir tumÅ¡i brÅ«nas vai melnas.
    Nepilngadīgie ir līdzīgi pieaugušajiem, taču tiem ir mazāk izteiktas zīmes, jo īpaši uz sejas un galvas. Krusts un aste ir ievērojami īsāki, un apvainojums augšdaļā bieži ir pelēcīgāks un kroplāks nekā pieaugušiem putniem
    Sezonas mēnesī zilie zari var izlaist īslaicīgi pliku, zaudējot visas spalvas uz galvas un kakla, parādot zem pelēko-melnu ādu. Tas var būt pārsteidzošs, bet ir dabiska lūšanas cikla sastāvdaļa. Dažu nedēļu laikā visas galvas un sejas spalvas atjaunosies.

Pārtika: Rieksti, ogas, sēklas, kukurūza, ērkšķogs, kukaiņi, olas, mazi dzīvnieki (sk. Omnivorous)

Biotopi un migrācija:

Zilie asari ir izplatīti visā austrumu un centrālajā Savienotajās Valstīs un Kanādas dienvidos no Atlantijas okeāna piekrastes līdz Rocky Mountains un Texas austrumiem. Īpaši ziemeļu populācijas var migrēt, bet lielākā daļa putnu paliek vienā un tajā pašā vietā gadu garumā.

Šie putni ir ļoti pielāgojami dažādiem dzīvotnēm un to var atrast dažāda veida mežos, kā arī pilsētās, parkos un piepilsētas teritorijās, kurās ir klātienes koki.

Vocalizācijas:

Zilie zari ir skaļi un trokšņaini, lai gan ligzdojošajā sezonā (maijā-jūlijā) tie nav raksturīgi mierīgi. Viņu izsaukumos ir iekļauti skaļi, strīdīgi skaņas "do-it" vai "jaaaay", kā arī dzirkstošie čipi. Daži putni ir uzklausīti, lai atdarinātu vanagus. Lielākā daļa vokalizāciju tiek izmantoti, lai iebiedētu vai apdraudētu citus putnus vai iebrucējus ligzdošanas vai barošanas vietās.

Uzvedība:

Šie putni bieži sastopami pāri vai ģimenes ganāmpulki, un tie ir ļoti aizsargājami no ligzdām, pat līdz ienirtējiem, tostarp cilvēkiem, niršanai. Cits draudu parādījums ietver paaugstinātu galvas krastu ļoti skaidri, parasti, ko papildina raucous zvani vai pat uz priekšu lunges. Viņi ir zinātkāri un inteliģenti putni, kas slēpj riekstus un sēklas vēlākai barošanai.

Pie padevējiem šie žokļi var būt bailes un var ātri aplaupīt izvēlēto ārstniecības materiālu. Lai mazinātu šo uzvedību, piemājas putni var izmantot īpašos zemesriekstu padeves vai izvēlēties mazus barošanas avotus, kurus viņi nevar izmantot, lai pārliecinātos, ka citas sugas baro bez iejaukšanās.

Reprodukcija:

Zilie jāri ir monogāmi putni, un pāra saites var ilgt vairākas ligzdošanas sezonas. Sausais pāri strādās kopā, lai izveidotu kauss formas ligzdu, izmantojot spieķi un zari, mizu, sūnu, zāles un pat mākslīgos materiālus, piemēram, papīru, virves vai pagalmu. Ligzda ir novietota koka kājstarpes vai filiāles dakša parasti 5-20 pēdas virs zemes, lai gan ir reģistrēti augstie ligzdas.

Gan vīriešu, gan sieviešu dzimuma putni inkubē 3-7 gaiši zaļas-zilas, tumšās plankumainās olas 16-18 dienas. Abi vecāki baro un rūpējas par ligzdām 18-20 dienas, līdz jaunie putni ir gatavi atstāt ligzdu. Putnu pāri atkarībā no pieejamās pārtikas un reģionālā klimata vienā sezonā var palielināt 1-3 izaudzējumus. Pat pēc tam, kad viņi ir atstājuši ligzdu, jaunāki zilie zari var palikt tajā pašā apgabalā kā viņu vecāki līdz nākamajai vaislas sezonai, kad viņi meklēs savus draugus un teritorijas.

Piesaistot Blue Jays:

Zilie džeļi var viegli apmeklēt piemājas vietas, kurās ir suetu, saulespuķu sēklas, veseli vai lobīti zemesrieksti, maizes lūžņi un kukurūza. Ar pacietību, birders var būt roku barības regulāri viesi. Ūdens piesaista arī zilās zari, un tā bieži apmeklē putnu vannas. Ozolu stādīšana arī palīdzēs nodrošināt dabīgu riekstu avotu, lai piesaistītu zilās zari.

Saglabāšana:

Šos žāvētājus nekādā veidā neuzskata par apdraudētiem vai apdraudētiem, un viņu pielāgošanās spēja tos labi pielāgojas jaunām dzīvotnēm vai biotopu izmaiņām. Tomēr lauku un savvaļas kaķi var apdraudēt pilsētu un piepilsētu rajonus, un ir jāveic pasākumi, lai no kaķiem vienmēr pasargātu pagalmā esošos putnus.

Līdzīgi putni:

  • Stellera Džeja (Cyanocitta stelleri)
  • California Scrub-Jay (Aphelocoma californica)
  • Woodhouse's Scrub-Jay (Aphelocoma woodhouseii)
  • Florida Scrub-Jay (Aphelocoma coerulescens)

Video Instrukcijas: Blue Jay Official Trailer 1 (2016) - Mark Duplass Movie.

Atstāt Komentāru