Turcija-trivia.jpg

Savvaļas tītari (Meleagris gallopavo) var būt savvaļas jautri, kad jūs domājat, cik patiesi šie putni ir unikāli un neticami. Kaut arī lielākā daļa putnu un neķidieru var viegli atpazīt šo atšķirīgo plūdu, lielo astes, tukšo galvu un šo medījamo putnu goblingu zvanu, cik daudz jūs par tiem tiešām zināt? Šie savvaļas tītara fakti varētu jūs pārsteigt!

Trivia Par Savvaļas Tītari

  1. Sakarā ar pārlieku medību un mežu izciršanu, kas likvidēja savvaļas tītaru dzīvotni, 1930. gados šie putni bija gandrīz izzuduši. Šodien ir vairāk nekā 7 miljoni savvaļas tītaru, un to klāsts izplatās visā Ziemeļamerikā.
  1. Pie pieaugušā savvaļas tītara ir aptuveni 5500 spalvas, tai skaitā 18 austas spalvas, kas veido vīriešu atšķirīgo ventilatoru. Daudzas no spalvām ir gaišā krāsā, kas tītarai piešķir raksturīgu mirdzošu spīdumu.
  2. Ir pieci dažādi savvaļas tītaru pasugas: Austrumu, Osceola, Rio Grande, Merriam's un Gould's. Šīs putnus atšķir no smalkas apvainojuma atšķirībām un dažādiem diapazoniem. Dažās klasifikācijās tiek atzīts arī sestais pasuguns - Meksikas dienvidu tītars. Cits tītars, okelēts tītars ir pilnīgi atsevišķa suga un izskatās diezgan atšķirīgi no pazīstamākiem savvaļas tītariem, ar drosmīgākām, gaišākajām krāsām un dažādām pērlītēm.
  3. Savvaļas tītariem ir ļoti spēcīgas kājas un var palaist ātrumu līdz 25 jūdzēm stundā. Viņu maksimālais ātrums lidojumā ir 55 jūdzes stundā. No otras puses, vietējie putni tiek audzēti smagāki, tāpēc tie nodrošina vairāk gaļas un tāpēc nevar lidot, lai gan tie joprojām var palaist.
  1. Šie putni ir visēdāji un izmēģinās daudzus dažādus ēdienus. Lielākā daļa no viņu uztura ir zāle un graudi, bet savvaļas tītariem ir daudzveidīga diēta, kā arī ēst kukaiņus, ogas un mazos rāpuļus. Iekšzemes tītariem parasti baro specializētas pārtikas granulas, lai nodrošinātu līdzsvarotu uzturu un optimālu augšanu, bet var arī baudīt tādus produktus kā dārzeņu lūžņi vai lapu zaļumi.

  1. Savvaļas tītaru vidējais mūža ilgums ir 3-5 gadi, un vecākajam zināmam savvaļas tītarim dzīvoja vismaz 13 gadus veca. Vietējie putni, kas audzēti tikai pārtikai, dzīvo tikai dažus mēnešus, līdz tie ir piemēroti izmēram komerciālai kaušanai.
  2. Savvaļā tītari svārstās no 5-20 mārciņām. Speciāli audzēti vietējie tītari ir smagāki un var būt pat divreiz lielāki par saviem brālēniem atkarībā no viņu vecuma, kad tie tiek novākti.
  3. Tā kā tas ir vietējais putns ar lepnīgu izturēšanos un aizsardzības instinktiem, savvaļas tītars bija Benjamin Franklins priekšroka valsts putnam. Benjamin Franklin uzskatīja, ka pelēkais ērglis ir mazāk godājams, jo tas vairāk ir sagrābējs un laupīs pārējos putnus un dzīvniekus, lai tos iegūtu.
  4. Savvaļas tītaru rīsus var dzirdēt līdz vienam jūdžu attālumā, un tas ir galvenais veids, kā tom sazināties ar savu harēmu.
  5. Pieaugušajiem vīrišķajiem tītariem sauc par toms, un mātītes sauc par vistām. Ļoti jauni putni ir džutas, bet jauneklīgie vīrieši ir jake un mazuļu mātītes ir jennies. Tītaru grupu sauc par spāru vai ganāmpulku.
  6. Savvaļas tītari ir viens no tikai diviem Ziemeļamerikā dzimušajiem putniem, kas regulāri tiek ievākti mājdzīvniekos, un vietējos savvaļas tītarus audzē visā pasaulē. Pārējais Ziemeļamerikas putns, ko bieži audzē par pārtiku, ir Maskavas pīle.

  1. Aļaska un Havaju salas ir tikai divas valstis bez ekstensīvām, dabiski sastopamām savvaļas tītaru populācijām. Tomēr dažos izbēgušos putnus vai vietēji audzētus tītarus tomēr var atrast šajās valstīs.
  2. Savvaļas tītara pelēkā galva un mīkstās sejas bultas var mainīt krāsu sekundēs ar satraukumu vai emocijām. Putnu galvas var būt sarkanas, rozā, baltas vai zilas. Ādas atloka, kas karājas virs tītara rēķina, tiek saukta par saldu un var mainīt krāsu, izmēru un formu.
  3. Savvaļas tītari saskata krāsu, un tiem ir lieliska dienas redze, kas ir trīs reizes labāka nekā cilvēka redze un aptver 270 grādus. Tomēr naktī viņiem ir slikta redze, un viņš var kļūt piesardzīgāks, jo tas kļūst tumšāks.
  4. Tikai izšķilti savvaļas tītari ir precocial, kas nozīmē, ka tie ir dzimuši ar spalvām un var ātri atvairīties. Jaunie tītari atstāj ligzdu 24 stundu laikā, lai barotu barību ar mātēm. Vīriešu dzimuma tītariem ir ļoti maz sakara ar cāļu audzēšanu.
  1. Savvaļas tītari pirmo reizi tika iegūti Meksikā un tika eksportēti uz Eiropu. Eiropas kolonisti ar saviem kolonistiem atnesa jaunus tītarus atpakaļ uz Jauno pasauli, bet arī medīja savus savvaļas putnus.
  2. Pirmie neoficiālie prezidenta amnestiji tika piešķirti vietējiem tītariem 1947. gadā. Kopš tā laika katrs prezidents pirms Pateicības dienas ir atdodis divus putnus (prezidenta tītaru un viceprezidenta tītaru). Atbrīvotie putni dzīvo savas dienas dažādās saimniecībās un bieži tiek uzrādīti uz laiku, lai amerikāņu sabiedrība varētu sveicināt.
  3. Jūnijs ir Nacionālais Turcijas mīļāko mēnesis un veicina ēšanas tītara laiku, kas nav lielas brīvdienas. Turcijas gaļa ir ar zemu tauku saturu un daudz olbaltumvielu, padarot to veselīgāku nekā daudzi citi ēdieni. Tā kā tītari var būt tik lieli, tie ir arī pieejamāki nekā daudzi citi pieejamie ēdieni.
  4. Vidējais amerikānis katru gadu tērē 18 mārciņas tītaru, un Pateicības laikā tiek patērēti vairāk tītaru nekā kopā ar Ziemassvētkiem un Lieldienām.
  5. Savvaļas tītars ir oficiālais Alabamas, Masačūsetsas un Dienvidkarolīnas medību putns.Kaut arī tos nevar uzskatīt par oficiāliem medījamo putniem citās valstīs, savvaļas tītari tiek plaši medīti - patiesībā tītari ir visvairāk medīti no visiem putniem Ziemeļamerikā.

Video Instrukcijas: .

Atstāt Komentāru